en
Stift Klosterneuburg

Ried Schweizerberg

Varieties
Riesling, Weißburgunder

Current wine from this vineyard

Lagenbeschreibung

Der Weingarten

Die Rebstöcke gedeihen hier auf warmen, steinigen Kalksteinverwitterungsböden mit Löss-Tonerdeauflage. Die sehr hoch situierte Lage liegt äußerst wettergeschützt von Kahlen- und Leopoldsberg, was die intensive Aroma-Ausprägung der Trauben sehr begünstigt.

Die Geschichte des Namens

Die Riede Schweizerberg am Fuße des Kahlenberges ist nicht in helvetischer Hand. Der Kahlenberg hieß einst Sau- oder Schweinsberg, nach den zahlreichen Wildschweinen. Und die Weingärten lagen unter dem Schweinsberg. Im Laufe der Jahrhunderte wurde aus dem Schweins- ein Schweizerberg.

Alter der Rebstöcke
12 und 18 Jahre
Bodenbeschaffenheit
Kalksteinverwitterungsboden mit Tonerde-Auflage und Löss-Tonerde-Auflage
Hangausrichtung
Süd und Ost
Seehöhe
280-300 Meter

Rebsorte: Riesling

Der Riesling, eine internationale Spitzensorte mit vermutetem Ursprung in Deutschland, hat auf dem Nussberg eine lange Tradition.

Rebsorte: Weißburgunder

Aus seinen ursprünglichen französischen Anbaugebieten in der Champagne und dem Burgund fand der Weißburgunder seinen Weg nach Österreich. Auf der Rückseite des Wiener Nussbergs, geschützt durch Kahlenberg und Leopoldsberg und von den klimatischen Einflüssen der Donau begünstigt, werden hier alljährlich beste Qualitäten geerntet.

Vinothek

Der Weingarten

Die Rebstöcke gedeihen hier auf warmen, steinigen Kalksteinverwitterungsböden mit Löss-Tonerdeauflage. Die sehr hoch situierte Lage liegt äußerst wettergeschützt von Kahlen- und Leopoldsberg, was die intensive Aroma-Ausprägung der Trauben sehr begünstigt.

Die Geschichte des Namens

Die Riede Schweizerberg am Fuße des Kahlenberges ist nicht in helvetischer Hand. Der Kahlenberg hieß einst Sau- oder Schweinsberg, nach den zahlreichen Wildschweinen. Und die Weingärten lagen unter dem Schweinsberg. Im Laufe der Jahrhunderte wurde aus dem Schweins- ein Schweizerberg.

Vinothek
Distance
ca. 10 min von hier

Öffnungszeiten

Sa 9-17 Uhr
So 12-17 Uhr
Feiertags geschlossen
Gratis Kundenparkplatz!

Vinothek Stift Klosterneuburg

Rathausplatz 24
3400 Klosterneuburg

vinothek@stift-klosterneuburg.at

T: +43 (2243) 411-548

Weingut Stift Klosterneuburg

Top vineyard sites in four different wine villages, one of the most fascinating cellars in Austria, an unbroken wine growing tradition for nearly 900 years and quality without compromise are the attributes of the Stift Klosterneuburg winery. Since its foundation in the year 1114 Stift Klosterneuburg has produced wine making it the oldest winery in Austria. With a total vineyard area of 108 hectares, it also counts among the largest and most famous wineries in the country. Centuries of experience, thoughtful vineyard cultivation in harmony with nature, and openness for new ideas make it possible to create truly great wines each year. Stift Klosterneuburg is dedicated to producing authentic wines of character, wines with a sense of place. Purposeful specialization in autochthon grape varieties, conscientious handling of fruit and gentle vinification serve this goal. Highest international accolades for our wines deliver confirmation of quality efforts each year. Stift Klosterneuburg is also a leader in sustainability and environmental protection and was the first carbon neutral winery in Austria.

The vineyards of Stift Klosterneuburg are part of a vital ecological system and home to numerous species of flora and fauna. Sowing a diversity of plants between vine rows attracts an abundance of beneficial animals and insects. The soil, mother of all plants, is given great attention in our vineyards. Fertilization with our own compost gives back to the earth what has been given us in the form of grapes. Living soil with intact micro-organisms is important to us. Consciencious and harmonious work with nature is the motivation for our preference for manual rather than mechanical vineyard cultivation. Each vine can be given individual attention by placing shoots and plucking leaves to ensure optimal sun exposure and ripening of highly flavourful grapes with intense expression.

Prolonged, temperature-controlled white wine vinification highlights typical varietal aromas and fresh, crisp fruit. Red wines are fermented warmer to enhance optimal extraction of colour and tannin. Minimal intervention is practiced after fermentation to preserve varietal, vintage, and single vineyard character of the wines. Maturation and storage take place in the four story vaulted cellar directly under the monastery.

About unserwein.at

Your Personal Wine Companion

unserwein.at is your wine cellar and virtual wine advisor, your note book and knowledge advance. Join in, manage your wines and tasting notes. Also find current, complete information - absolutely independent and at first hand.